KEBAIKAN SUSU SOYA

Minum soya ni mendatangkan kebaikan ke, mendatangkan keburukan?
Betul ke boleh menyebabkan kanser?
Betul ke tak elok untuk rahim?

Banyak sangatkan persoalan soya ni.



Hari ni nak kongsi berkaitan dengan kebaikan soya. Ramai sangat yang bertanya betul ke minum soya semasa hamil menyebabkan anak kena akzema/alegik. Betul ke soya ni tak elok. Betul ke soya ni begini dan soya ni begitu. Haaaa, semua salah soya. hihihi.

Okay, Min petik daripada Nutritionist ya, Elizabeth Somer, MA, RD 

"Selain protein yang berkualiti tinggi, soya juga merupakan sumber folat, zat besi, kalsium, zink dan mineral yang dikesan, Kacang soya juga kaya dengan serat, dan merupakan sumber omega-3 asid lemak."

Jadi, daripada kandungan nutrisi yang ada dalam soya, soya merupakan pilihan semulajadi yang bagus untuk ibu mengandung.

Tapi ada orang kata tak elok ambik soya??? Okay, semuanya senang. Kalau ambil sesuatu pemakanan, tak kiralah apa-apa saja jenis makanan, kalau diambil secara berlebihan akan ada kesan mudaratnya. 

"Semasa mengandung, satu hingga dua hidangan soya setiap hari adalah baik," kata Elizabeth Somer, yang menyatakan bahawa hidangan adalah setengah cawan tauhu atau secawan susu kacang soya. 

"Penapaian membantu meneutralkan asid phytic dalam soya, menjadikan nutrien lebih mudah untuk badan untuk menyerap," kata Jonny Bowden, Ph.D., C.N.S.

Jadi, apa yang penting di sini adalah cara pemprosesan soya dan kualiti soya yang digunakan. Kebanyakan soya di pasaran diproses menggunakan alkohol yang boleh menghilangkan manfaat soya itu sendiri.

Pemilihan soya GMO & NON-GMO juga amat penting. GMO (Genetically Modified)-diubah secara genetik. Menurut kajian yang dijalankan di Russian Academy of Sciences and the National Association untuk Gene Security dan dinamakan pada Huffington Post, kacang soya GMO boleh dikaitkan dengan kematian bayi dan ketidakupayaan untuk hamil. Dalam satu kajian dua tahun hamsters, ahli biologi Alexey V. Surov dan rakan-rakan mendapati bahawa selepas tiga generasi, sebahagian besar daripada hamsters yang memakan GMO soya hilang keupayaan untuk membiak. Terdapat juga kadar kematian bayi yang lebih tinggi di kalangan pups hamster dalam kumpulan makan soya GMO. Menurut laman web ProQuest itu, penggabungan gen menjadi tumbuhan tidak sengaja boleh membuat alergen baru atau menolak reaksi alergi pada orang yang sangat sensitif.

Jadi, apa yang digembar gemburkan dengan soya tidak baik adalah disebabkan sumber soya tersebut daripada soya GMO. Jadi penting bagi kita untuk memilih soya NON-GMO untuk mendapatkan manfaat daripada soya tersebut.

Setelah diteliti

Oleh itu, pentingnya pemilihan soya NON-GMO. Soya banyak kebaikannya jika soya yang dipilih itu adalah soya NON-GMO dan proses soya pula menggunakan air bukan alkohol, maka soya itu daripada sumber soya terbaik.

Di sini Min letakkan beberapa kebaikan soya
  • Soya tinggi dengan kandungan protein dan kaya dengan mineral dan nutrein seperti magnesium, kalium, sodium, iron, fosforus serta vitamin A, B, C dan D. Soya mengandungi kandungan rendah lemak dan soya juga merupakan sumber tenaga.
  • Soya baik untuk kesihatan jantung.
  • Protein yang terkandung dalam soya membantu dalam merendahkan paras kolestrol.
  • Soya mengandungi Asid Amino yang digunakan oleh badan kita untuk membaiki sel-sel dan tisu badan yang telah rosak kepada sel dan tisu yang baru.
  • Bagus bagi mereka yang ingin diet kerana pengambilan soya akan memberikan rasa kenyang yang berpanjangan.
  • Pengambilan soya yang berterusan membantu dalam mengatasi risiko penyakit jantung, kanser, dan kencing manis.
  • Soya juga bagus dalam memulihara kesihatan rahim-pengambilan soya semasa hamil mampu menguatkan rahim.
Yang di atas tu adalah antara kebaikan soya. Banyak lagi sebenarnya kebaikan soya. Jadi, soya tu tak bersalah. Cuma pemilihan soya adalah penting.

Kriteria Pemilihan Sumber Soya

  1. Kacang soya tu mestilah NON-GMO (tak diubah secara genetik).
  2. Pemprosesan soya sebaiknya tanpa pemanasan.
  3. Soya tersebut mestilah ditambah dengan kalsium untuk meneutralkan asid yang terkandung di dalam soya tersebut.
  4. Dalam pemprosesan soya juga mestilah menggunakan air bukan dengan alkohol.
  5. Soya tersebut mengandungi 9 asid amino yang diperlukan oleh badan.
Min ada soya yang terbaik untuk awak-awak semua. Min dah ambil Isolate Soy ni dah lebih tiga tahun. Mula-mula ambil untuk nak atasi masalah mudah letih. Tetapi kebaikan yang Min dapat lebih daripada tu.




Bayangkan dulu selalu alergik, naik gatal-gatal. Boleh dikatankan setiap bulan menjadi tetamu setia Doktor kat klinik. Dulu muka Min pun ada masalah jerawat disebabkan oleh salah ambik produk kecantikan. Tapi lepas konsisten amalkan ESP ni, semua masalah tu dapat di atasi. Masalah gastrik pun makin pulih. Alhamdulillah dengan izin Allah. ESP ni ape? Jom berkenalan.

Haaaaa, best tau dengan ESP ni. Wajib breakfast dengan ESP ni. Sangat-sangat berkesan. Kalau nak cuba whatsapp terus Min okaihhhhh. InsyaAllah fast reply.

Hubungi:

MiN - 0139749651
fb - Mukminah Darus
Share this article:

No comments:

Post a Comment