KULIT SIHAT DAN CANTIK

Ramai yang hadapi kulit muka berminyak secara langsung mengundang kepada terhasilnya jerawat. Kulit muka berjerawat pula akan ada masalah parut. Itu yang paling tidak disukai oleh semua orang terutamanya wanita.


Wanita dan kecantikan sangat-sangat sinonim. Ramai yang inginkan kulit yang mulus, licin dan putih. Tahukah anda produk-produk kecantikan di luar sana terdedah dengan bahan kimia yang merbahaya. Jika ada secara alami mengapa perlu pilih jalan bahaya.




Dua langkah mudah yang boleh kita buat adalah melalui penjagaan:
  1. PENJAGAAN DALAMAN 
  2. PENJAGAAN LUARAN
Macam mana nak jaga dalaman dan jugak luaran? Saya nak share apa yang saya lakukan untuk penjagaan dalaman dan luaran. 

Dulu kulit muka saya sangat teruk. Muka berjerawat dan parut disetiap genap kawasan muka. Selalu pergi facial. Kulit muka saya sangat sensitif. Ini kerana dulu saya selalu tukar produk skin care. Tetapi, masa buat facial dulu pernah disarankan untuk menjaga pemakanan. Jadi, penjagaan dalaman juga adalah penting.

Jom lihat, apa PUNCA UTAMA menyebabkan JERAWAT.
  • Hormon - Bila hormon tidak stabil, jerawat mudah tumbuh.
  • Bakteria - Disebabkan oleh persekitaran kita. Sebab itulah kita kena menjaga kebersihan pada wajah ataupun badan kita.
  • Pemakanan - Makanan berminyak boleh menyebabkan kulit kita mudah berminyak, dan pemakanan yang tidak sihat juga memberikan kesan buruk pada kulit. Kawal pemakanan anda.
  • Stress - Stress juga salah satu asbab terjadinya jerawat. Kebiasaannya pada bahagian dahi.
  • Alat solek - Bukanlah memberikan kesan yang teruk tetapi jika kita tidak mencuci kesan alat solek di bahagian kulit kita menyebabkan liang roma tersumbat. Oleh sebab itulah jerawat akan muncul.
  • Matahari - Pendedahan yang lama bawah matahari boleh menyebabkan kulit berminyak. Malah boleh menyebabkan maslah pigmentasi.
  • Pakaian - Pemilihan fabrik pakaian juga amat penting (iaitu yang sesuai dengan kulit) untuk mendapatkan keselesaan. Peluh yang banyak boleh menyebabkan jerawat.
=========================================================================

1) PENJAGAAN DALAMAN

Penjagaan dalaman adalah dengan melalui pemakan yang betul dan seimbang. Bagaimana nak dapatkan pemakanan yang seimbang dan betul? Anda boleh jadualkan pemakanan anda, kurangkan makanan berminyak. 

Apa yang saya lakukan adalah dengan mengambil supplement (makanan tambahan). Supplement apa yang saya ambil? Sudah tentulah Shaklee. Apa yang saya ambil? Okay, ini Set cadangan untuk jerawat.


=====
  ESP
=====
Merupakan sumber protein, dihasilkan daripada kacang soya NON-GMO (tidak diubah secara ginetik). Sangat bagus kerana membantu dalam penghasilan sel-sel yang baru. ESP juga mampu mengatasi alergik.

Saya ambil satu bulan ESP dah nampak perubahan yang ketara. Parut semakin pudar dan jerawat semakin berkurangan.

========================
Vita C Plus Sustained Release
========================

Vit C Shaklee ni sangat berbeza dengan vitamin C lain yang ada dipasaran kerana pelepasannya adalah berperingkat.

1 Biji Vita C bersamaan dengan 7.5 biji oren. Mampu nak telan 7 biji oren sekaligus? Ambil Vita C kan senang. :)

Vita C juga membantu dalam pembentukan kolagen dalam badan. Semua tahukan kepentingan kolagen untuk kulit lebih cantik dan menawan.

Vita C juga mampu mencerahkan kulit.

======
 Vita E
======

Vita E bagus untuk peredaran darah. Bagi kecantikan kulit pula, Vita E sangat bagus untuk mengurangkan dan memudarkan parut.

Pengambilan Vita E juga mampu mengatasi sinaran uv (mengurangkan pigmentasi).

=========
B Complex
=========

B Complex dapat membantu dalam menangani stress. Pengambilan B Complex juga dapat melembapkan kulit.

2) PENJAGAAN LUARAN

Penjagaan luaran  adalah amat penting. Bagaimana penjagaan lauaran? Penjagaan luaran adalah dengan pemilihan produk penjagaan kulit yang betul. Terdapat bermacam skin care di pasaran yang boleh anda pilih. Tapi pastikan pilih produk penjagaan kulit yang bebas bahan kimia merbahaya.

Pengalam diri Min sendiri, pernah tersalah memilih produk penjagaan kulit yang mana produk tersebut merupakan produk pengelupasan. Bila mula-mula pakai memang kulit putih, licin dan gebu. Tapi itu hanya sementara. Selepas itu kulit naik jerawat penuh satu muka.

Bila pergi ke salon muka dan uji keadaan kulit muka, kulit muka Min dah menipis. Sangat-sangat serik. Selepas itu barulah ada kesedaran.

Shaklee ada mengeluarkan produk penjagaan kulit muka Nutriwhire & Enfuselle. Tapi Nutriwhite diberhentikan pengeluarannya untuk digantikan dengan produk Youth yang mana lebih berkesan. Jangkaan masuk bagi Youth adalah Februari 2018. Tak sabar nak cuba :)


Manakala Enfuselle pula ada dua untuk kulit kering dan kulit berminyak. Boleh pilih mengikut kesesuaian kulit masing-masing.



(i) NORMAL TO DRY 


  1. Hydrating Cleansing Lotion
  2. Hydrating Toner
  3. Hydrating Moisturizer
  4. Eye Treatment

(ii) NORMAL TO OILY


  1. Purifying Cleansing Toner
  2. Purifying Toner
  3. Balancing Moisturizer
  4. Eye Treatment
Itu sahaja cadangan daripada Min. Selamat mencuba tau.

Pilih yang terbaik.

Untuk dapatkan Produk Shaklee:
Whatsapp : 0139749651
FB : Mukminah Darus 

Share this article:

No comments:

Post a Comment